Gaite Jansen

Gaite Sara Kim Jansen (Rotterdam, 25 december 1991) is een Nederlandse actrice. Ze speelde onder andere hoofdrollen in de bioscoopfilm Lover of Loser en de Telefilm Coach. Ook was ze op televisie te zien in de dramaserie In therapie. Jansen volgde de acteursopleiding op de Toneelacademie Maastricht runners water bottle belt. In 2013 is ze te zien in hoofdrollen in de bioscoopfilms Supernova en Hoe Duur Was de Suiker buy meat tenderizer?

Van 1997 tot 2008 was Jansen verbonden aan de Jeugdtheaterschool Hofplein te Rotterdam, waar ze op haar zesde begon met acteren. In seizoen 2008-2009 volgde ze de Landelijke Oriëntatiecursus voor Theaterscholen (LOT) in Utrecht running belt for women. Ze speelde in de vierde Carry Slee-verfilming Lover of Loser (2009) haar eerste hoofdrol in een bioscoopfilm. Verder speelde ze in Happy End (2009) – het derde en laatste deel in de Leedvermaak-reeks van Judith Herzberg en Frans Weisz. Daarnaast speelde Jansen in de voorlichtingsfilm Zingen in het Donker en de telefilm Coach van regisseur Joram Lürsen.

Jansen speelde een van de hoofdrollen in de Nederlandse speelfilm Schemer (2010) en had een rol in de speelfilm Lotus (2011) van Pascale Simons.

In de satirische VPRO-serie Sorry Minister vertolkte ze de rol van Nina Bijl, de dochter van minister Karel Bijl. In de NCRV-dramaserie In therapie (2010) speelde ze de rol van Sophie, een jonge turnster met suïcidale neigingen.

Voor haar rol in de speelfilm 170 Hz (2011) werd ze genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Actrice.

In november 2011 werd bekendgemaakt dat Jansen een van de hoofdrollen zou spelen in Entertainment Experience, een filmproject van Paul Verhoeven, waarvoor deze regisseur de hulp inroept van het publiek en talentvolle filmmakers.

Vanaf seizoen 2014 sluit ze zich aan bij toneelgroep Amsterdam. In 2017 speelt Jansen in het vierde seizoen van de Britse politieserie Line of Duty als Hana Raznikova.