IFK Uddevalla

IFK Uddevalla är en fotbollsklubb i Uddevalla, bildad den 14 maj 1905.

Klubben har två säsonger i Fotbollsallsvenskan på sin meritlista, 1925/1926 och 1926/1927. Senast klubben spelade i elitsammanhang var i division 1 1993. Under 1990-talet var IFK var ett av tre lag från Uddevalla som höll till i någon av de två högsta svenska serierna. Oddevold spelade i allsvenskan 1996 och Ljungskile i allsvenskan 1997.

IFK Uddevalla P17 Elit spelar 2012 i Pojkallsvenskan Elit Mellersta.

Idrottsföreningen Kamraterna Uddevalla bildades den 14 maj 1905 och är i dag den äldsta verksamma fotbollsföreningen i Bohuslän.

IFK Uddevallas första styrelse kom att bestå av John Andrén (ordförande), Viktor Karlsson (vice ordförande), Awe Johansson (kassör), Mikael Swanberg (sekreterare), Johan Johansson, Albert Johansson och Gustav Lidman (ledamöter), Axel Hagman (suppleant), Karl Hansson (uppbördsman) och Albert Andersson, Hans Lundgren (revisorer).

Från början var IFK Uddevalla en förening med många sektioner men fotbollen har hela tiden varit den dominerande grenen. Brottning, simning, skidåkning, friidrott, bandy, handboll, ishockey och konståkning har under åren haft egna sektioner inom föreningen. Idag är dock IFK Uddevalla en renodlad fotbollsförening.

Redan 1906 övertogs ordförandeklubban av den legendariske Oskar Andersson. Under hans ledning kom föreningen att nå allsvensk status under två säsonger, 1925/1926 och 1926/1927. Oskar Andersson var vid tiden tillika ordförande i Bohuslän-Dals Fotbollförbund, Bohuslän-Dals Idrottsförbund, samt även ledamot i Svenska FotbollFörbundet. Oskar Andersson var också en initiativtagare till att IFK Uddevalla då byggde Rimnersvallen, vilken invigdes under 1923. Premiäråret i allsvenskan slutade med en tiondeplats, marginalen till nedflyttade IFK Malmö och IK City var två respektive tio poäng, IFK hade därtill en klart bättre målskillnad. Under sin andra allsvenska säsong slutade dock IFK klart sist och degraderades tillsammans med Westermalms IF. IFK har sedan dess inte lyckats ta sig tillbaka till den högsta divisionen.

Under Oskar Anderssons ordförandeskap (vilket varade mellan 1906 och 1942) formades föreningen till en av Sveriges mest respektabla fotbollsföreningar.

År 1949 skänkte Gustaf B Thordén mark till IFK Uddevalla, varvid Lilla Bosön invigdes. Anläggningen kom att bilda grunden för föreningens ungdomsverksamhet, och redan i början av 50-talet hade föreningen 1 juniorlag och 10 pojklag. Under 1960-talet fortsatte Bror Eriksson och Bertil Waldetoft föreningens framgångsrika ungdomsarbete, och lade grunden till dagens omfattande verksamhet.

Första föreningslokalen kom att ligga på Föreningsgatan most popular water bottles, och kom att bli en av stadens första ”ungdomsgårdar”. Via Agnebergsgården, Rakan och Kamratgården på Storgatan, är i dag föreningen förankrad på sin nya anläggning Kamratgården.

IFK Uddevalla har under åren också varit arrangörer för turneringsverksamhet. Tillsammans med tidningen Bohusläningen arrangerades Pojkcuperna, och numera inomhusturneringen Uddevallakannan. Under 1970-talet var Kamratträffen en ljusglimt i stadens ungdomsfotboll.

Framgångarna hade uteblivit för föreningen trots att profilstarka spelare som Agim “Agge” Kastrati och Pablo Andersson värvats in för stora summor pengar.

År 1993 gjorde IFK sitt senaste besök i landets näst högsta serie. I en jämn tabell slutade laget på tolfte plats i division 1 södra, två poäng efter Lunds BK ovanför strecken och Myresjö IF på kvalplats.

Det efterlängtade steget till division 1 togs 2013 istället efter en stark säsong med få formsvackor, högst bidragande till avancemanget var klubbikonen Mats Johansson som med sin spelförståelse och rutin kunde lyfta fjolårets mittenlag till ett vinnarlag. Säsongen kröntes med ett 1-1-resultat mot Jonsereds IF på en fullsatt Kamratgården.

Säsongen 2016 var en bra säsong för IFK Uddevalla. A-laget kvalade för att ta sig upp till division 1. Kvalet var dock ett misslyckande och man fick fortsätta att spela i division 2 även under kommande säsong.

Genom åren har IFK Uddevalla haft många lovande årskullar. Mest framgångsrika var dock pojkarna födda 1997 med framgångsrika spelare som David Andreasson (Cazenovia college Wildcats FC), André Torin (), Edwin Lindberg (Universial music) och Olle Törner (Rosseröd IK). Utmärkande prestationer för laget var Färgelanda Cup-vinst 2009, en andraplats i Uddebollen 2007 samt att 2013 dra hem futsalturneringen Bonuskannan som yngsta lag någonsin. Det var dock inte förrän laget kom upp i de äldre ungdomsåren som man slog igenom på riktigt. När Agim Kastrati (FC Diaspora) och Jonatan Karlsson (Rosseröds IK) tog över tränarrollen för laget blev det åka av. Laget var ett av Sveriges bästa juniorlag så sent som 2016 och har håvat in massvis med pokaler till Kamratgårdens troféskåp.

Höjdpunkten i den legendariska årskullens historia var när man 2010 mötte topplaget Rabbalshede IK och Samuel “Alexis” Arvidsson (WH Rockets(Lån)) drog på sig kaptensbindeln och visade vägen. Efter ett hattrick från mittbaksposition och ett otroligt starkt ledande från Arvidsson ledde han laget till en 23-0-vinst. Detta i sin tur ledde till att 97:orma tog hem den prestigefyllda division 1 Bohuslän p13.

En annan höjdpunkt var när IFK:s 97:or ställde upp i Sverigecupen 2014 och pucklade på Ljungskile SK så det skrek om det. I en förnedring som det fortfarande talas om uppe i Karlstad förödmjukade IFK Uddevalla sin eviga lillebror. Ljungskilefansen grät efter matchen.

Kamratgården är belägen i de norra stadsdelarna av Uddevalla football uniform costume, på ett område vid namn Fridhem. Anläggningen togs i bruk av IFK Uddevalla i december 2000, och har kommit att bli ett naturligt och nödvändigt centrum för föreningens stora verksamhet. Kamratgårdens största profil lyssnar till namnet Lennart “öset” Andersson. “Öset” är en ständigt arbetande man som ställer upp för föreningen i alla lägen, han är killen som: tvättar, pumpar bollar och krattar löv m.m.

Kamratgården består av ett klubbhus 360 kvm med bland annat samlingssal, omklädningsrum, sammanträdesrum, bastu, tvättstuga, kök och kontorsutrymme.

Planen med konstgräs har måtten 180 x 70 meter, med åtta belysningsmaster och två läktare.

Anläggningen innefattar en garagebyggnad med tillhörande verkstad, och ett förrådsutrymme på ca 135 kvm. En mindre byggnad utgör möjligheter för styrketräning och sammanträde.